Így találj rá külföldi tartózkodás során a helyiek által kedvelt éttermekre

Külföldi kikapcsolódás során a helyi gasztronómia megízlelése elmaradhatatlan. Sokan kifejezetten úgy választanak úti célt, hogy figyelembe veszik a helyi konyha adottságait is.

Fontos, hogy elkerüljük azokat a nem éppen autentikus, de turistákkal telezsúfolt éttermeket, amelyek nem adják vissza az adott város konyhájának igazi értékeit. 

De hogyan találhatom én meg helyismeret nélkül azokat a helyeket és ételeket, amelyek igazán jók és megérik az árukat?

Ehhez próbálunk a következőkben egy kis segítséget nyújtani.

Először, ha helyit akarunk kóstolni, tudnunk kell, hogy mi számít annak.

Fontos tehát még utazás előtt tájékozódni az adott ország, régió gasztro-kultúrájáról, ha igazán autentikus ételeket szeretnénk kipróbálni.

Ne próbáljunk meg Olaszországban Hawai pizzára vagy Törökországban gyrosra vadászni.

Ez azt is jelenteni, hogy ha olyan pizzázóba tévedünk Olaszországban, amely Hawaii pizzát kínál az étlapján, akkor jobb, ha azonnal továbbállunk. Itt nem fogjuk az igazán autentikus olasz konyhát megízlelni.

Felkészülésként még azt is megtehetjük elutazás előtt, hogy itthonról rákeresünk az interneten arra, hogy: „top 10 étterem Athénban” vagy „Róma legjobb fagyizója”.

Ha mindezt angolul vagy, ami még jobb, ha a helyi nyelven tesszük meg, még nagyobb eséllyel találjuk meg a nem túlértékelt turistahelyeket.

A Tripadvisor véleményvezér oldal nagy segítségünkre lehet a kutatásban.

A véleményvezér oldalon már a kiutazás előtt informálódhatunk a mások által legjobban értékelt éttermekről, kávézókról vagy cukrászdákról.

Legtöbbször azt is leírják, hogy mik a „ház specialitásai”, így ha az nekünk is finomnak tűnik, akkor már tudjuk is, hogy mit fogunk rendelni.

Itt is igaz az, hogy a helyi nyelven írt értékelések az igazán fontosak számunkra.  

Érdemes még a Foursquare-n is körülnézni és az olyan helyekre vadászni, amelyhez sok hozzászólás és magas értékelés társul a helyi nyelven.

Így biztosak lehetünk abban, hogy valóban a helyiek szerint is kedvelt, autentikus helyről van szó.

A Tripadvisor és a Foursquare is letölthető mobil applikációként

Az utóbbi esetében kifejezetten ajánljuk is ezt, mert így beállíthatjuk, hogy az épp aktuális tartózkodási helyünkhöz képest mekkora területen belül keressen.

Így például 1 km-en belül megtalálhatjuk a legjobb pizzázót is Olaszországban.

Hasonlóan hasznosnak találhatjuk a Yelp funkcióit, amely szintén elérhető weboldalon és telefonos applikáción keresztül.

A nagyon felhasználóbarát módon kialakított keresésnek köszönhetően biztosan megtalálhatjuk a számunkra legmegfelelőbb éttermet, és akár asztalt is foglalhatunk ott a Yelp-en keresztül.

Mindenképpen érdemes egy kicsit böngészni a Yelp oldalát, mert főleg a nagyobb metropoliszokban egyre több helyi szolgáltató nyújt kedvezményeket a Yelp felhasználók számára.

Összefoglalva tehát azt javasoljuk, hogy először kerüljünk tisztába azzal, hogy mi az igazán autentikus helyi étel.

Inkább hagyatkozzunk a helyiek véleményére a legjobb helyek megtalálásában. Ez nem feltétlenül a legturistásabb környéken lesz és lehet, hogy csak mi leszünk egyedül turisták az étteremben.

Ez persze azt is jelentheti, hogy készüljünk fel a csak helyi nyelven elérhető és nem fényképes étlapra, de higgyük el, megéri!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük