Kihagyhatatlan rendezvények Szatmárnémetiben

Ha Szatmárnémetiben vagy környékén jársz, és teszed ezt a programokban egyébként is pezsgő, nyári időszakban, biztosan találsz kedvedre való időtöltést.

Légy a könnyűzenei koncertek rajongója, a gasztronómiai élvezetek halmozója, a kézműves tevékenységek és családi programok favorizálója vagy éppen a hagyományőrző rendezvények kedvelője, itt nem fogsz unatkozni.

Az alábbi programok nagy előnye, hogy kortól és nemtől függetlenül képesek megszólítani az érdeklődőket. A család apraja-nagyja jól érezheti magát.

Szatmárnémeti rendezvények

Partiumi Magyar Napok (PMN)

A Partiumi Magyar Napokat 2018-ban augusztus 20-a és 26-a között rendezték meg több helyszínen. Idén közel 150 programmal készültek a szervezők.

Évente a magyar zenei élet legkiválóbb előadóinak koncertjein, valamint lenyűgöző külföldi és erdélyi színházi előadásokon is részt vehetnek az érdeklődők.

De szerepelnek még gyermekprogramok, könyvbemutatók és egyéb szabadidős tevékenységek is műsoron, melyek között bizonyosan találsz az érdeklődési körödhöz tökéletesen passzolót.

Ha pedig mégsem – amit kötve hiszek – ott vannak még a kulináris élmények, hiszen azért enni mindenki szeret 🙂

A PMN programjaiért és az előző évek összefoglalóiért keresd a www.partiuminapok.ro oldalt.

Egyébként az idei esemény már a tizenhetedik volt, így komoly múltú rendezvénysorozatról beszélhetünk.

Családi Hétvége –fókuszban a legkisebbek

Bográcsfőző verseny, Tavaszkirálynő és Május király választás, néptánc bemutató, gyereknapi felvonulás, szabadtéri koncertek, pálinka- és borkóstolás, kézműves vásárok és mesterségek bemutatója, könyvvásár, utánozhatatlan szatmári ízek – pár izgalmas program, ami évről-évre egyre több látogatót vonz.

A Családi Hétvége május utolsó és június első napjai közé esik általában (hogy a Nemzetközi Gyermeknap, vagyis június 1-je is közel legyen hozzá).

Utcazene Fesztivál – zenélő város

Sokak nevében mondhatom, hogy az elmúlt négy év legszínvonalasabb rendezvénye, melyre méltán lehetünk büszkék mi, szatmáriak.

Idén július közepén volt, világjáró zenebohócokkal, artistákkal és tehetséges utcazenészekkel, akik 5 helyszínen (köztük a Szamoson felállított színpadon is) szórakoztatták a közönséget.

A zene mellett finom falatok is vártak a látogatókra, hiszen jobbnál-jobb street food-okat lehetett megkóstolni.

Strudlifesztivál – hagyományőrző sváb rendezvény

Az általában július végén megszervezett rendezvény a sváb hagyományok körül forog, pontosabban egy különleges sváb étel, a ínycsiklandó strudli köré van építve.

A rendezvényt Csanáloson tartják, ahol a kaplonyi fúvósok is fel szoktak lépni, illetve elmaradhatatlan sváb táncbemutató is szórakoztatja a közönséget.

Lehet itt látni hagyományos sváb népviseletet, sőt, ha elég kedvesen és kitartóan kérjük, a kedves sváb háziasszonyok az eredeti strudli receptjét is elárulják nekünk.

Villa Karul Középkori Fesztivál– lovagok és középkori játékok

Lovagi párviadalok, íjászverseny, középkori táncleckék, szórakoztató játékok és vetélkedők, és persze az elmaradhatatlan szatmári finomságok a megye egyik legszebb helyén, Nagykárolyban, a Károlyi-kastély kertjében.

Ez a rendezvény is két napig szokott tartani, és általában júliusban-augusztusban szervezik meg.

 

Mivel a fenti lista rendkívül szubjektív, ezért ha akad neked is kedvenc szatmári rendezvényed, amit nyugodt szívvel ajánlanál másoknak is, oszd meg bátran és írj hozzá egy kis kedvcsinálót is nekünk.

Borítóképet készítette Virág Botond – Botond event photographer

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük