Egy napos kirándulások Toszkánában Firenzéből

toszkana-tajkep-olcsonyaralasok

Firenzei tartózkodás egyik előnye a város központi fekvése, amelynek köszönhetően a klasszikus toszkán táj és annak lenyűgöző városai könnyen bejárhatóak.

Pisa

Firenzéből egy órás vonatúttal érhetjük el a ferde tornyáról híres Pisa városát. A kisváros Olaszország egyik legrégebbi települése. Az Arno folyó két partján elterülő Pisa látnivalóit, amelyek mind a Dóm téren tömörülnek össze, egy nap alatt is meg tudjuk nézni.

pisai-ferdetorony-toszkana-olcsonyaralasok

A város jelképe az 56 méter magas, kétszáz évig épült ferde torony, amely a dóm harangtornya is egyben.

A Pisai ferde toronyba való feljutáshoz időpontra szóló jegyünket már napokkal előbb meg kell venni online, amiért 15 percig lehetünk fent a toronyban. 2017-ben a pisai ferde torony belépő 18 EUR-ba kerül. 

Fontos, hogy semmit nem vihetünk magunkkal egy telefonon vagy fényképezőgépen kívül, mindent le kell pakolni egy ingyenes szekrényes ruhatárban.

A dóm megtekintése önmagában ingyenes, de időpontfoglalás itt is kell.

A többi épülethez kombinált jegyet is vásárolhatunk. A dómhoz tartozó, román stílusban épült keresztelőkápolna a legnagyobb Olaszországban.

Az épületegyütteshez tartozik még a temető (Campo Santo) és egy kisebb archeológiai múzeum a Museo delle Sinopie is, amely a Dóm tér oldalán található.

pisa-ferdetorony-toszkana-olcsonyaralasok

Ha Pisában járunk, mindenképpen próbáljuk ki a De’ Coltelli kézműves fagyizót, amely az egyik legjobb Olaszországban. Másik üzletük Luccában található.

Siena

Európa egyik legszebb gótikus városa vonattal vagy busszal másfél óra Firenzéből.  

A középkori hangulatú óváros a világörökség része, amelynek legfontosabb látnivalója a város legmagasabb részén fekvő, gyönyörű és egyedi gótikus dómja.

Siena másik nevezetessége a kagyló alakú főtere a Piazza del Campo, ahol régen bikaviadalokat és kivégzéseket tartottak, napjaikban pedig minden évben kétszer lovasversenyt rendeznek.

A tér mellett áll a Torre del Mangia, a városház harangtornya, amelynek tetejéről gyönyörködhetünk Siena panorámájában. A torony mellett levő Palazzo Pubblicóban működik a városháza és a város kincseit bemutató múzeum.

Lucca

Egy és negyed óra érhető el vonattal Firenzéből. Pisához vagy Firenzéhez képest a turisták által nem annyira preferált toszkán város, de bőven van látnivaló itt is. A középkori hangulatú óvárost egy 4 km hosszú fal veszi körül, amelyen egy széles, fákkal szegélyezett sétány lett kialakítva.

A város látnivalóit, amelyek mind a falon belül találhatóak, egy nap alatt körbejárhatjuk. A Piazza dell’Anfiteatro a város ovális tere, amely egy római kori amfiteátrum romjaira épült.

A város panorámájában pár eurós belépőjegyért két toronyból is gyönyörködhetünk, az óratoronyból „Torre delle Ore” és Torre Giungi-ból, fákkal a tetején.

Luccának számos temploma van, a legjelentősebbek a San Michele templom és a város katedrálisa, a Duomo di San Martino. A város szülötte az egyik leghíresebb olasz operaszerző, Puccini. Szülőházát múzeummá alakították, amely a San Michele tér melletti kis utcában található.

A városnézés után mindenképpen térjünk be a De’ Coltelli fagylaltozóba.

Volterra

Firenzéből busszal Colle di Val d’Elsában átszállva érhetjük el a domb tetején elterülő toszkán középkori várost, amelyet az etruszkok alapították.

A magasan fekvő városból gyönyörű kilátás nyílik a környező dombos, toszkán tájra.

A város fő tere, a Piazza dei Priori Olaszország egyik legszebb tere a Palazzo dei Priorival. Amit még érdemes megnéznünk ebben a kisvárosban, az a Medici-erőd, a római-kori színház és a Santa Maria Assunta katedrális.

San Gimignano

Firenzéből busszal, Poggebonsi-átszállással juthatunk el az etruszkok által alapított, San Gimignanoba. A szintén dombtetőn épült toszkán város látképét középkori lakótornyai teszik híressé.

A tornyok közül egyedül a Torre Grossába lehet felmenni. A város két fő tere az egymással összefüggésben álló Piazza della Cisterna és Piazza del Duomo.

Tekintsük még meg a Collegiata di Santa Maria Assunta templomot, amely a románkori építészet kimagasló épülete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük