Külföldi tartózkodás esetén hol érdemes megszállni: AirBnB vs hostel vs hotel

Az utazási költségeken kívül a szállásköltség az, ami jelentősen megterheli a költségvetésünket és ma már olyan nagy a szálláskínálat, hogy igazán nehéz dönteni.

Manapság az egyik legnehezebb kérdés, hogy hotelben, hostelben vagy AirBnB-n szálljak meg?

Mindegyik lehetőségnek megvan a maga előnye, így a válasz is leginkább a saját személyes preferenciádtól függ: milyen céllal utazol, mire van szükséged, hogy egy jót aludj éjszaka?

Cikkünk abban nyújt segítséget, hogy milyen szempontokat érdemes mérlegelni, amikor meghozzuk a döntésünket.

Érdemes átgondolni, hogy milyen céllal is utazunk és mik a személyes igényeink, hogy jól tudjunk aludni a szállásunkon. 

Szállásfoglalás

Javasoljuk, hogy a következő 4 főbb szempontot gondold végig:

Ár

Régen egyértelmű volt, hogy a hotel a legdrágább opció, de ez ma már nem annyira evidens. Mivel nagyon sok olcsóbb hotel jelent meg és az AirBnB szállások között is találunk egészen csillagászati árakat, tehát a szórás elég nagy.

Az ár a helytől is függ, mivel néhány távolabbi területen kevés hotelt találsz, viszont annál több hostelt és AirBnB helyet. Természetesen minél népszerűbb úti célra mész, annál többféle lehetőség közül válogathatsz.

Ha olcsón szeretnél megszállni, akkor mindig olcsóbban fogsz hostelt és AirBnB-t találni mint a legtöbb hotel.

A legolcsóbb hotelszoba mindig drágább lesz, mint a legolcsóbb AirBnB vagy hostel ugyanazon a területen. Ráadásul a hotelek esetében nagyobb valószínűséggel fogsz valamilyen további díjba ütközni.

Ha utazáskor minden forint számít, akkor a több csillagos hotelek nem számodra lettek kitalálva.

A hostelek viszont jó lehetőséget jelentenek, ha az ár döntő szempont.

Egyre több hostel kínál már kiegészítő szolgáltatásokat, mint például konyha, mosási lehetőség vagy zárható szekrények.

Az AirBnB-n biztosan fogsz találni olcsó szállást, de ez egy kicsi energiát fog igényelni. Mivel az olcsóbb szállások kisebbek, távolabb vannak a központtól vagy eléggé egyszerűen berendezettek és felszereltek.

Minél népszerűbb egy város, annál jobb esélyed van jó áron is kifogni egy remek szállást; csupán át kell nézned jó néhány kiadó helyet, hogy megtaláld a számodra ideális árat és komfortszintet.

Privát szféra

Ha számodra fontos utazáskor, hogy legyen privát szférád, akkor tartsd magad távol a hostelektől.

Van ugyan néhány hostel, amelyik kínál külön szobákat, de ezek száma mindig elég korlátozott. Egy hostel jellemzően elég zajos is és ne felejtsd el, hogy nagyon sok mindenen osztoznod kell másokkal: szobán, zuhanyzón, konyhán.

Egy AirBnB esetében ez egy kicsit másként van, mivel megvan a lehetőséged arra, hogy egy külön szobát vagy akár egy egész lakást foglalj le. Néha a hely tulajdonosával kell együtt laknod, de ez akár előnyös is lehet, ha egy helyitől szeretnél információt kapni.

A privát szférának természetesen költségvonzatai vannak és ezek a típusú szállások többe kerülnek, mintha osztoznál egy szobán.

Ha a privát szféra a legfontosabb számodra, akkor a hotel lehet a legjobb megoldás. Itt ha nem akarod, senki sem fog téged zavarni és ha a szobádban szeretnél több időt tölteni, akkor valószínűleg a méretével is meg leszel elégedve.

Emberek

Aki kifejezetten azért szeret utazni, hogy új embereket ismerjen meg, azok számára a hostelek kiváló kiindulási pontot jelenthetnek. Itt hasonló beállítottságú turistákkal lehet vegyülni.

Az AirBnB remek lehetőség arra, hogy a helyi életből kapjunk egy kis ízelőt. A házigazdák többsége kifejezetten büszke a saját városára és környékére, így szívesen osztanak meg rengeteg olyan információt, amit csak egy helyi idegenvezető tudhat.

Legtöbbször csak megkapod a számodra fontos információkat és utána dönthetsz úgy, hogy nem is látod többet a házigazdát.

A legszervezettebb és –strukturáltabb interakciót a hotelek nyújtják. Legtöbbjük kész csomagokat és túrákat tud a vendégeik számára kínálni. A személyzet is készséggel segít neked bármilyen kérdésed lenne.

Ha úgy szeretsz nyaralni, hogy csak megjelensz és mindent megszerveznek helyetted, akkor a hotelek jelenthetik a legjobb választást.

Extra szolgáltatások

A hotelek jellemzően elég sok extrát tudnak nyújtani, amelyek plusz költség nélkül járnak a szobával: tudsz nyomtatni, uszodát vagy edzőtermet használni, elsősegélyt igénybe venni.

A biztonság is általában adott egy szálloda esetében. Továbbá, kicsekkolás után van lehetőséged, hogy a csomagjaidat biztonságosan és térítésmentesen tárold a visszautazásod időpontjáig.

Az AirBnB szállásokban mindig van valamilyen személyes vonás és így otthonosabb érzést nyújthatnak.

Jellemzően van hozzáférésed mindenhez, amit az otthonodban is megszoktál: konyha, nappali, mosási lehetőség. A legkényelmetlenebb rész a ki- és becsekkolás, mert sokféle időpont előfordulhat a szállodák sztenderdizált időrendjével szemben és néha még körülményes is lehet a lakás kulcsát megkapni/visszaadni.

A hostelek leginkább a hátizsákos és alacsony költségvetésből utazókat szolgálják ki, de minden elérhető, ami akár egy hosszabb tartózkodás esetén is szükséges lehet.

Néhány hostel kerékpárkölcsönzést is lehetővé tesz.

 

Összefoglalva, leginkább a személyes preferenciád, a pénztárcád és az utazási célod alapján fogsz szállást foglalni. És pont ez benne a szép, hogy mindig tudsz mást választani.

Bárhol is fogsz megszállni, a legfontosabb, hogy élvezd a külföldön töltött időt és jól ki tud pihenni magad a szálláson, hogy a következő napi kalandokra is legyen elég energiád.  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük