Lisszabon látnivalói és nevezetességei, térképpel

villamos-lisszabon-olcsonyaralasok

Lisszabon Európa egyik legrégebbi városa, a város öregebb, mint Róma, London, vagy Párizs. Ammanhoz, Rómához és San Franciscohoz hasonlóan Lisszabon is hét dombra épült.

Európa szárazföldi területének legnyugatibb fővárosa, ami nemcsak történelmi emlékhelyeivel és építészeti csodáival, kilátóival varázsolja el az odalátogatókat, de éjszaka modern és fiatalos hangulatával is csalogatóvá válik minden turista számára.

A kihagyhatatlan Lisszaboni látnivalók

A könnyebb átláthatóság kedvéért nem ajánlási, inkább megközelítési szempontú sorrendben jönnek, ahogy könnyű bejárni, mert egy-egy negyeden belüli nevezetességek relatíve közel vannak egymáshoz.

Alfama negyed

Az Alfama negyed Lisszabon legrégebbi városnegyede, kanyargós és meredek macskaköves sikátorokkal, apró parkokkal és meszelt házakkal. A negyed nevének eredete az arab al-hamma szóból ered, amely fürdőt vagy forrást jelent. Az 1755-ös földrengés után viszonylag épségben maradt, így a kora középkori szűk utcák és terek többé-kevésbé változatlan formában megmaradtak.

28-as villamos Lisszabon

A helyi hopp-on hopp-of jármű, amelynek útvonalán a helyiek életébe is beleshetünk. Igazán nagy élmény a szűk utcákon kanyarogni.

Tipp: érdemes a villamosra is előre feltöltött jeggyel készülni, mert a villamoson váltva több, mint a duplája lesz, kb. €2.85.

Szent György vár (Castelo São Jorge) – Lisszabon 1. számú nevezetessége

Lisszabon egyik legfontosabb történelmi műemlék épülete, amely a legmagasabb dombon fekszik, és csodálatos kilátása van a városra és a Tejo folyóra és a katedrálisra. Az évszázadok során több földrengés és szökőár is komolyan megrongálta.

A Szent György várból pazar kilátás nyílik a városra. A háttérben látható a híres Április 25. híd, amelyen hatsávos autóút és egy kétvágányú vasúti pálya található. Naponta átlagosan 150 000 autó és 157 vonat halad rajta keresztül. Illetve nagyon kicsiben az ismert Krisztus szobor látható. Az emlékmű 110 méter magas, egy 82 méteres talapzaton áll.

A műemlék címe: Av. Cristo Rei, 2800-058 Almada, Portugália
Nyitvatartási idő: 9.30-18.30-ig (esetenként 7-ig)

lisszabon-szent-gyorgy-vár-olcsonyaralasok
Kilátás a Szent György várból

Az Ulisses-toronyban, egy misztikus sötét kamra segítségével egy periszkópon keresztül láthatjuk Lisszabon körpanorámás képét. A megjelenő kép minősége leginkább az időjárástól függ.  Magyarországon hasolnó turistalátványosság Egerben látogatható.

Kb. 16 embert engednek be egyszerre az Ulisses toronyba, így érdemes számolni, hogy hányan várakoznak előtted, illetve a nap végén nem biztos, hogy van még angol nyelvű előadó.

vár-pantheon-tajo-latkep-lisszabon-olcsonyaralasok
Kilátás a Szent György. A Nemzeti Pantheon kupolája középen, leghátul látható.

Nemzeti Panteon – Church of Santa Engrácia
A teraszáról csodálatos kilátás nyílik a folyóra és Európa leghosszabb hídjára, a 17,2 km hosszú Vasco da Gama hídra.

Feira da Ladra  – bolhapiac a Nemzeti Panteon mögött található
Minden kedden és szombaton reggeltől estig tart nyitva ez a már 12. században is létező bolhapiac, ahol ruhák, hangszerek, könyvek, antik bútorok, bélyegek, érmék és rengeteg rejtett kincs kapható.

Azoknak, akik szeretik a régiségeket, és esetleg a kötelező hűtő mágneseken kívül más különlegességekkel is hazatérnének utazás után, azok mindenképp vegyék a Campo de Santa Clara (Alfama) felé az útjukat.

Santa Justa Lift – történelmi jelentőségű
A felvonó építését 1900-ban kezdték el építeni, és 1902-ben fejezték be, a felvonó tornya 45 méter magas . A város rejtett liftjei közül szerintünk a leglátogatottabb, amelyet egyszerre kb. 20 ember használhat.

A lift tetején kialakított teraszon lenyűgöző panoráma vár rád!

Tipp: érdemes kiváltani előre a zöld tömegközlekedési kártyát és feltölteni, mert úgy sokkal olcsóbb lesz a lift használata. Ha a helyszínen akarsz jegyet venni magadnak, az több mint 3 euró lesz.

Bairro Alto negyed

Ebben a negyedben számos étterem és szórakozóhely várja a vendégeket, amelyek pénteken és szombaton élik legdinamikusabb napjaikat. A bárok éjszaka 3 óráig tarthatnak nyitva, illetve a bűncselekmények visszaszorítása érdekében sok rendőrrel találkozhatunk.

Time out Market

Egy komplett gasztro központot alakítottak ki, igényes bisztrókkal és változatos street food-ot kínáló helyekkel. Az árak kicsit magasabbak, de a minőségi alapanyagok miatt szerintünk megéri kipróbálni.

lisszabon-time-out-market-olcsonyaralasok

Belém negyed

Lisszabon leghangulatosabb külvárosi városrésze, a Tejo folyó mentén, amelynek elnevezése a Betlehem portugál nevéből ered. Belém városrész arról nevezetes, hogy a portugál felfedező hajók innen indultak a tengerentúli utakra.

Szent Jeromos kolostor – Mosteiro dos Jerónimos

A Jeromosok kolostora és temploma a portugál felfedezések arany korszakának kiemelkedő, pompás alkotása, a portugál nemzet nagyjainak temetkezési helye és 1983 óta az UNESCO világörökség-listájának tagja.

Olyan hatalmas ez a kolostor, hogy érdemes rászánni legalább egy 2-3 órát, hogy alaposan körbejárhassuk.

belém-Szent-Jeromos-kolostor-lisszabon-olcsonyaralasok
Szent Jeromos kolostor – Belém negyedben

Cím: Praça do Império, 1400-206 Lisboa
A kerengő nyitva tartása:
október-április: kedd-vasárnap: 10:00 – 17:00
május-szeptember: kedd-vasárnap: 10:00 – 18:00
Fontos, hétfőnként zárva tart!

Tovább haladva Belém negyedében érdemes meglátogatni a Felfedezések emlékművet, vagy más nevén a Padrão dos Descobrimentost.

Az emlékművet 1960-ban adtak át. Az emlékmű két oldalán híres portugál felfedezők, térképészek, matematikusok  és uralkodók láthatóak, az emlékmű elején pedig a tengerész Henrik látható.

A belépő 4-5 euró körül volt, de nem tartottuk annyira érdekesnek, hogy belülre is megtekintsük, inkább tovább haladtunk a Belém toronyhoz.

belém-felfedezések-emlékműve-olcsonyaralasok

A kolostor közelében van a Pastéis de Belém cukrászda, ahol az 1800-as évek óta készítik a hely specialitását a híres pastel del natát, ami nem más, mint cukrozott tojáskrémmel töltött leveles kosárka.

Pasteis-de-Belém-lisszabon-olcsonyaralasok
A híres Pastéis de Belém cukrászda

Belém torony – Lisszabon jelképe

Az UNESCO 1983-ban a Világörökség részének nyilvánította ezt a jelentős portugál történelmi emlékművet, amely fontos szerepet játszott az ország történetében. A torony jellegzetes Mánuel stílusban épült, terasza pedig 35 méter magasan fekszik.

belem-torony-lisszabon-olcsonyaralasok

A Belém-torony a felfedezések korában a jelző őr szerepét töltötte be az óceán felől érkező hajók számára, de volt idő mikor az épület alsó részét börtönként is használták.

Cím: Praça da Torre de São Vicente de Belém
Nyitvatartási idő: kedd-vasárnap, 10:00-18:30 (télen csak 17:00 óráig). Belépő: €4. Közlekedés: 27, 28, 29, 43, 49 busz vagy 15 villamost javasoljuk.

Fontos, hétfőnként zárva tart!
és 17 óra után nem engednek be több látogatót, hiába van még másfél óra a nyitvatartásból.

Ócenárium

Úgy tartják, hogy ez a világ második legjobb ócenáriuma. Az Atlanti-, a Csendes-, az Indiai és az Antarktiszi óceánok madarait, kétéltűit, hüllőit és persze kisebb nagyobb halait is láthatjuk itt, különlegességei közé tartoznak a hatalmas holdhalak, amelyek a világon csak három Ócenáriumban láthatók.

A nyugati part megközelítésére távolsági buszt vagy autóbérlést ajánlunk. A busz jegyára kb. 7-8€, az utazási idő kb. 1 óra.

Cabo da Roca – „Ahol a szárazföld véget ér, s kezdődik a tenger”

A Cabo da Roca (Szikla-fok) az európai szárazföld legnyugatibb pontja. Lisszabontól 40 kilométerre nyugatra található. Előttünk a végtelen óceán, jobbra-balra csodálatos sziklás part, valamint a szinte állandó viharos szélhez alkalmazkodott növények szőnyege.

cabo-de-roca-lisszabon-olcsonyaralasok
Cabo da Roca (Szikla-fok)

Tipp: mindenképp menjetek le a Praia da Ursa, azaz a Medve strandjához, mert felejthetetlen látványban lesz részetek.
Nem lesz könnyű onnan eljönni, ezért vizet és harapnivalót mindenképp vigyetek magatokkal.

Praia-da-Ursa-lisszabon-olcsonyaralasok
Praia da Ursa, azaz a Medve strandja és a hullámok

Lisszabon térkép látnivalókkal

Ahova érdemes betérned, ha egy jót ennél, innál vagy éppen csak kávéznál:

A lisszaboni éttermi árak alacsonyabbak, mint a legtöbb nyugat-európai országban és kb. a magyar árszint körül járnak.

Zé dos Cornos

A személyes kedvencünk, amire véletlenül bukkantunk. Mikor a lifttől sétáltunk tele hassal a Pantheon felé egy nagy tömegre lettünk figyelmesek egy aprócska helység ajtaja előtt, ez volt a Cornos. Az ajtón bekukkantva tudtuk, hogy ez a másnapi ebédünk forrása.

Csodálatos ízek, friss ételek, barátságos kiszolgálás, és nagyon visszafogott árak. Ezt nagyon ajánljuk!

Cornos-lisszabon-olcsonyaralasok

Cafe do Monte
Ez egy cuki kis francia bisztrócska/kávézó, finom szendvicsekkel és salátákkal. A kecskesajtos pirítóst különösen ajánlom.

Casa da India 
Nevével ellentétben igazi klasszikus portugál konyhával szolgálnak, ide nagyon érdemes beülni, ha igazi klasszikus portugál ételeket akartok megkóstolni. Ajánljuk a Sopa alentejanát, ami egy korianderes kenyeres leves.

Casa Independente
Nagyon jó kis kulturális központ, ahol bulik is szoktak lenni. Jó időben csodás belső udvar várja a vendégeket.

Cafe da Garagem
Ez egy kávézó, nagyon nyugis, kellemes, meghitt hangulatú. Ha mondjuk netezni akarsz beülni, esetleg valami munkád van is akad, amihez szükséged van a számítógépedre, akkor ezt a helyet érdemes megnézni.

Cafe Tati
Ez is nagyon kis kellemes kajálda-kávézó a folyóparthoz közel, a nagy piac, a Mercado da Ribeira mögött (ahol szintén rengeteg kajálda van, csak az drágább, turistásabb).

Chines Clandestino
Ez egy illegális kínai étterem Mouraria városrészben, nagyon olcsó árakkal.

Botequim da Graca
Szuper jó kocsma, ahol ráadás nagyon jókat lehet enni is.

Hello Kristof és Coppenhagen Coffee Lab  – hipszterkávézók
Majdnem a Coppenhagen Coffee lab mellett van a Nannarella, ami egy csudálatos fagylaltozó, illetve nagyon közel a Praca das Floresen, ami már önmagában szuper hely, van egy menő pizzéria, ami szintén szuper:  inboccaallupo.pt

Hamburgueria do Bairro
Ez a Principe Realon van és ha a seafoodokat már unod, akkor itt ehetsz egy jó hamburgert.

Lisszabon kártya: érvényes a nyilvános tömegközlekedési eszközökön, múzeumokban, látnivalóknál. Különböző kedvezmények, városnézéseken, üzletekben.

Lisszabon közlekedés Viva Viagem – NFC kártyával

Egy kártya ára €0,5, amelyet érdemes feltölteni 5-6 utazás költségével és pluszban számolni 1 jegyet a 28-as villamosra és 1 jegyet a lift használatára.

Fontos: egy kártyát csak “sima” jegyekre vagy “napi” jegyre tudod felhasználni, tehát nem tölthetsz egy kártyára napi jegyet és további jegyeket. Két külön kártya kell hozzá, és őket külön külön feltölteni a megfelelő összeggel.

Lisszabon repülőtéri transzfer

Taxi: a terminálok elől indulnak a taxik, amelyekkel kb. 15 perc a menetidő a belvárosig, a viteldíj 10-15 EUR a távolságtól függően.

Metró: reggel 6:30 és éjjel 1:00 között közlekedik, a jegy ára 1,40 EUR/út.

A buszok menetrendje ki van írva a végállomásokon, de az óránkat inkább ne igazítsunk hozzájuk.

Fontos: a városi buszokra nem lehet bőrönddel felszállni, lásd a lenti képet:

borond-nélkül-busz-lisszabon-olcsonyaralasok

Összességében

A bohém hangulatú város ideális úti cél néhány napos kirándulásra, ám ha megszeretnénk ismerni ennek a gyönyörű fővárosnak a történelmét és szeretnénk kicsit jobban felvenni a város ritmusát, pezsgését, mindenképp érdemes 4-5 nappal számolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük