London látnivalói és nevezetességei térképpel

A brit főváros az a hely, ahol két hét sem elég a turistáskodásra annyi a látnivaló és akkor is még csak a belvárosban voltunk. Budapest és London között számtalan légitársaság repülőjárata közlekedik egy nap akár többször is.

A fapados légitársaságok járatai általában a várostól kívül eső repterekre (London Luton vagy London Stansted) érkeznek, innen legalább 1 óra bejutni a belvárosba vonattal vagy reptéri buszjárattal.  

London kötelező látnivalóinak – az ingyenes múzeumokat leszámítva – elég borsos belépőjegy áraik vannak (6-9000 Ft között). Ha ezek közül több dolgot megnéznénk, mindenképp érdemes London Pass kártyát vásárolnunk.

A kombinált belépőkártyával rengeteg helyre mehetünk, választhatunk 1, 2, 3, 6 és 10 napos jegyet is és mindegyiknek van sima és tömegközlekedéssel kombinált változata is.  

London látnivalói

Big Ben és a Westminster-palota

A parlament épülete és leginkább annak 96 méter magas óratornya London leghíresebb jelképe. Az óra számlapja 7 méteres átmérőjével a legnagyobb Nagy-Britanniában. A Parlament üléseinek látogatása ingyenes mindenki számára. Nyáron pedig a Parlament vezetett túrákkal látogatható.

Buckingham-palota

A kétemeletes, klasszicista palota a brit uralkodó hivatalos lakhelye 1837 óta. A palota évente 2 hónapig látogatható 23 fontos belépő ellenében.

Délelőttönként van a palotaőrség őrségváltási ceremóniája, amely kötelező programnak számít Londonban.

Sherlock Holmes múzeum

A Baker Street-en a regényhős emlékére nyitott múzeumban minden a regényekből ismert módon van berendezve.

A belépő 15 font, a London Pass nem tartalmazza.

London Eye

A Temze partján álló óriáskerékből pazar kilátás nyílik Londonra.

A legolcsóbb jegy 19,50 font online vásárolva hétköznapokra.

Hyde park és Kensington Gardens

London egyik legnagyobb parkja, amelyet a Serpetine tó oszt két részre. Itt található Diana hercegnő emlékszökőkútja vagy a Speakers’ Corner, ahol bárki bármiről szónokolhat.

A parkkal egybefügg a Kensington Gardens a Kensigton palotával, amely az angol királyi rezidencia volt 1760-ig. Itt született és élt koronázásáig Viktória királynő. Később az uralkodócsalád egyes tagjainak volt lakhelye a palota, itt élt Diana hercegnő is.

A Kensigton palota látogatható, a London Pass tartalmazza a belépőt.

Royal Albert Hall

A Hyde part mellett, az Albert-emlékművel szemben fekvő hangversenytermet Viktória királynő férjének emlékére építették.

A vezetet túrára a London Pass tartalmazza a belépőt.

Trafalgar Square

London legnevezetesebb köztere a National Gallery előtt fekszik. A teret középen a Nelson oszlop és a két szökőkút uralja.

Southwarki katedrális

A Temzétől délre fekvő kis katedrális London legrégebbi egyházi épülete és az első gótikus temploma.

Harrolds

London hatalmas, több szintes áruházát már az épület miatt is érdemes megcsodálni, hát még az egy egész emeletet elfoglaló édesség, csemege vagy karácsonyi részlege miatt.

London Pass kártyával megtekinthető látnivalók:

Tower

A Temze partján fekvő Tower of London a világ egyik leghíresebb erődítménye, működött királyi palotaként, börtönként, fegyvertárként, sőt még állatkertként is. Jelenleg a Towerben őrzik a brit koronaékszereket, valamint egy gazdag fegyvergyűjteményt is.

A Tower jellegzetességei az itt élő hollók, amelyek a legenda szerint, ha elhagyják az épületet, elpusztul a Tower és az egész birodalom is, ezért a hollók szárnyát kurtítják, hogy ne tudjanak elrepülni.

A normál belépőjegy 24,80 font.

Tower Bridge

London egyik szimbóluma ez a neogótikus, felnyitható függőhíd. A Tower Bridge kiállítás bemutatja a híd történetét. Az üvegfolyosóról pedig impozáns panoráma nyílik a Temzére.

A normál belépőjegy 9,80 font.

Westminster Abbey

Ez a gyönyörű gótikus templom, amely az UNESCO Világörökség része, London egyik leglátogatottabb helye. A festményekkel, festett üvegablakokkal díszített apátság őrzi a monumentális szobrászat legfontosabb gyűjteményét Angliában.

Hagyományosan az angol királyok temetkezési helye, de olyan híres emberek sírja is itt található, mint Charles Darwin vagy Charles Dickens.

A normál belépőjegy 22 font.

Szent Pál-székesegyház

London egyik ikonikus jelképe. A mai épület a nagy londoni tűzvész után épült a régi, leégett templom helyén. A kupolából lélegzetelállító panoráma nyílik Londonra.

A normál belépőjegy 18 font.

Globe színház

A London Bridge és a Tate Modern között helyezkedik el Shakespeare színházának modern rekonstrukciója. Az eredeti színház leégett, majd az újjáépített épületet lebontották.

Shakespeare Globe Theatre Tour és Exhibition bemutatja a látogatóknak a Globe történelmi és kortárs történetét.

A normál belépőjegy 16 font.

HMS Belfast

A HMS Belfast hajó a London Bridge és a Tower Bridge között fekszik a Temzén. A Brit Királyi Haditengerészet 1938-ban vízrebocsátott hadihajója, amely részt vett a normandiai partraszállásban és a koreai háborúban. Miután 1963-ban kivonták a szolgálatból múzeumhajóvá alakították, amely bemutatja a hajó történetét.

A normál belépőjegy 14,50 font.

London Zoo

A világ egyik legrégebbi állatkertje több, mint 750 fajjal és izgalmas kiállításokkal várja a látogatókat.

A normál belépőjegy 25 font.

Londoni látnivalók ingyen – Múzeumok

London nagy, híres múzeumai mind ingyenesen látogathatóak és ha mindegyiket alaposan végigjárjuk azzal akár egy hét is eltelhet.

British Museum

A világ egyik legnagyobb és legrégebbi történeti múzeuma, több mint 13 millió kiállítási tárggyal az őskortól napjainkig.

Leghíresebb itt található archeológiai lelete a rosett-i kő. A múzeumnak páratlan a múmia- és a kerámiagyűjteménye is.

National Gallery

A Trafalgar Square-n álló klasszicista épületben a világ legszebb és leghíresebb festményeiből több száz található.

Több mint 2000 nyugat-európai festmény látható a középkortól a 20. század elejéig, mint Leonardo da Vinci, Michelangelo, Tiziano, Holbein, Velázquez, Rembrandt, Turner, Constable, Monet, Van Gogh és Picasso művei.

National Portrait Gallery

A National Gallery-től pár száz méterre található a világ legnagyobb portrégyűjteményének otthona, amelyeken híres brit férfiak és nők szerepelnek a középkortól napjainkig.

A londoni galéria elsődleges gyűjteményében több mint 10 000 portré található több emeleten, VII. Henriktől kezdve a Florence Nightingale-n és a The Beatles-en át a jelenlegi uralkodó, II. Erzsébet királynő portréjáig.

Victoria and Albert Museum

A világ legnagyobb iparművészeti múzeuma Viktória királynő és Albert herceg után lett elnevezve. Az Exhibition Road-on álló három nagy múzeum egyike a Natonal History és a Science Musem-mal együtt.

A múzeum gyűjteménye több, mint kétezer évet felölel a világ leggazdagabb kultúráiból: festmények, szobrászat, építészet, kerámia, bútor, divat, textil, színház és előadás, fotózás, üveg, ékszer- és fémfeldolgozás.

Natural History Museum

London természettudományi múzeuma leginkább gyönyörű, díszes, katedrális-szerű épületéről és dinoszaurusz csontvázairól híres.

A múzeumban 70 millió kiállítási tárgy található a zoológia, botanika, a rovartan, az őslénytan és az ásványtan témakörében.

Science Museum

A világ legnagyobb tudományos gyűjteménye a természettudományi múzeum szomszédságában.

A múzeum bemutatja a mezőgazdaságot, ipart, repülést és hajózást, az orvostudományt és a természettudomány különböző ágait. Megtekinthetjük az első gőzmozdonyt, az első sugárhajtóművet vagy az első DNS modellt.

Tate Modern

London modern művészeti galériáját egy kihasználatlan erőműből alakították át múzeummá.

A Tate Modern gyűjteménye magában foglalja a fauvizmusról szóló főbb művészeti mozgalmakat, mint Picasso és Matisse, Dali, Ernst és Mirò műveit. Pollock, Naum Gabo és Giacometti alkotásait és a Rothko Seagram Murals című darabját a híres Tate Rothko teremben mutatják be

A pop művészet is helyet kap a múzeumban, beleértve Lichtenstein és Warhol munkáit, valamint a minimal art és konceptuális művészet alkotásait.

Tate Gallery

A Temze partján álló múzeumot Henry Tate alapította azzal a céllal, hogy létrehozza a brit művészet nemzeti galériáját. A tárlat a brit művészetet mutatja be 1500-tól napjainkig, a legjelentősebb ezek közül a múzeum Turner gyűjteménye.

Imperial War Museum

Az 1920-ban nyílt Imperial War Museum számos brit érdekeltségű csatát, háborút szemléltet különböző tárgyakkal, fegyverekkel, gépekkel, hatalmas tankokkal, repülőkkel, vadászgépes szimulátorokkal és megszámlálhatatlan fényképpel.

 

London látnivalók és ingyenes múzeumok egy térképen

Összefoglalás

London egy igazi világváros, jelentős világtörténelmi örökséggel, tele látnivalókkal, multikulturális élményekkel és érdekességekkel.

Ha rövid időre mész és szeretnél pénztárca-kímélően körülnézni érdemes előre megtervezned az utazásod, valamint válaszd az ingyenes látnivalókat és a kívülről megtekinthető csodálatos épületeket.

Szerintünk hosszabb tartózkodásra és/vagy visszajárók számára ajánlatos a London Pass beszerzése.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük