Mire figyeljünk kisgyerekkel való repüléskor?

Ha kisgyerekkel repülünk több olyan dolog is van, amivel kapcsolatban előre kell terveznünk, illetve az utazás során különös figyelmet kell rá fordítanunk. Míg korábban az olcsó nyaralások és repülőjegyek iránti lelkesedésünkben könnyedén túltettük magunkat egy reptéren töltött éjszakán, most az ár mellett az is számítani kezd, hogy milyen társasággal, hány átszállással, és milyen napszakban indulunk el.

Az alábbiakban szedtük össze a legfontosabb információkat és szempontokat, amelyekkel érdemes tisztában lenni, ha kisgyerekkel szeretnénk repülni.

Jegyfoglaláskor

Az ár kapcsán fontos megjegyezni, hogy nem biztos, hogy gyerekkel is az a legolcsóbb légitársaság, ami gyerek nélkül. Ajánlott, hogy vegyük figyelembe a gyermek „időbeosztását” is a megfelelő járat kiválasztásakor.

Általános tapasztalat, hogy akkor járunk a legjobban, ha a járat pont a gyerek alvásidejében megy. A felnőtt ölében utazó két év alattiakért nem kell teljes árat fizetnünk, így hagyományos légitársaságokkal néha olcsóbb kisgyereket szállítani.

A fapadosok ceruzája viszont vastagon fog: a Magyarországon működő cégek általában 24-30 euró közötti összeget számítanak fel irányonként. Külön csomagot a gyerek ezért az árért nem vihet. Általános gyakorlata a légitársaságoknak, hogy egy felnőtt utassal maximum egy csecsemő utazhat.

A két évnél nagyobb gyerek számára saját ülést kell vásárolnunk, ami általában nem sokkal olcsóbb, mintha felnőtt utazna. Természetesen lehetőségünk van arra, hogy a 2 évesnél fiatalabb gyermek számára is külön ülőhelyet vásároljunk. Ilyenkor a babahordozó kérdését kell alaposan körbejárni, hogy az adott légitársaságnál mi az eljárás. Általában elmondható, hogy a 40 cm-nél szélesebb babahordozók nem férnek el a repülő ülésén.

Foglaláskor a légitársaságok általában segítenek abban, hogy kisgyerekkel a legjobb helyet kapjuk, ha azonban nem tennék, a Seatexpert.com vagy a Seatguru.com megmondja, mely helyek a legjobbak egy adott géptípuson.

Ami kisgyermekkel való utazáskor fontos számunkra, hogy közel legyen hozzánk a mosdó (általában az egyik mosdó pelenkacsere lebonyolítására is alkalmas módon van kialakítva).

Csomagoláskor

Első számú tudnivaló, hogy okmányok nélkül a gyerekek sem utazhatnak külföldre.

A babakocsikat a járatra jelentkezés alkalmával ugyan úgy felcímkézik, mint a raktérbe feladásra kerülő poggyászokat, viszont a babakocsi a beszállításig az utasnál maradhat, amit a gépre történő beszálláskor kell minden esetben leadni a repülőgép ajtajánál várakozó személyzetnek, akik elhelyezik azt a raktérben. A babakocsi szállításának jellemzően nincs felára. 

Babahordozót csak abban az esetben vihet fel magával az utas a fedélzetre, ha annak mérete nem haladja meg a kézipoggyászok méretét annak érdekében, hogy az utazás idejére el lehessen helyezni az ülések feletti tároló-rekeszekben. Fontos tehát az adott járatra vonatkozó kézipoggyász szabályzattal teljes egészében tisztában lennünk.

A kisgyermekkel utazó felnőttek számára megengedett, hogy a repülőgépre a normál kézipoggyászunkban bébiételt és anyatejet cumisüvegben vigyenek fel. Ezekből a szülő annyit vihet fel magával a fedélzetre, amennyi az utazás időtartamára szükséges – ezt a helyszínen dolgozó biztonsági személyzet mérlegeli.

Általános gyakorlat, hogy a biztonsági ellenőrzésnél kérni fogják, hogy kóstoljuk meg ezeket, hogy ezzel bizonyítsuk, hogy tényleg bébiétel vagy anyatej van nálunk. A légi-utaskísérők meg tudják melegíteni a bébiételt, továbbá tudnak meleg vizet biztosítani, ha esetleg vízben oldódó tápszert szeretne a szülő készíteni.

Le- és felszálláskor a nyomáskülönbség miatt sokan éreznek nyomást a fülükben, a gyerekek füle pedig különösen érzékeny a nyomáskülönbségre. Kisbabáknak és gyerekeknek erre az időre különösen fontos cukorkáról vagy cumisüvegről gondoskodni. Arra feltétlen figyeljünk, hogy a cumival ne az ellentétes hatást érjük el a gyereknél. Neki is ki kell egyenlíteni a fülében fellépő dugulást.

Nem lehet neki sem a szája folyamatosan becsukva, mert úgy nem tudja kiegyenlíteni a nyomáskülönbséget. Ha még a cumival jól be is dugaszoljuk a száját, akkor biztos ordítani fog, mert fáj a füle!

Az utastér száraz levegője miatt kisgyermekek esetében kifejezetten fontos a dehidratáltság elkerülése, tehát fontos, hogy gyermekünk rendszeresen igyon az utazás során.

Amikor a gyermek nem a két szülővel együtt utazik

Ennek az egyik leggyakoribb formája, hogy a gyermek csupán az egyik szülővel utazik. Ilyen esetben a másik szülő által aláírt nyilatkozatot kell magukkal vinni, amelyben a másik szülő igazolja, hogy tud az utazásról és ahhoz hozzájárulását adta, továbbá a gyermek születési anyakönyvi kivonata, valamint a házassági anyakönyvi kivonat (amennyiben rendelkezésre áll) is szükséges.

Ha a kiskorú nagykorú kísérője nem az anyja vagy apja, akkor mind a kettő szülőtől szükséges a beleegyező nyilatkozat. A légitársaságoknál vagy utazási irodáknál lehet érdeklődni a megfelelő nyilatkozat formátumról.

Minta nyomtatvány szülői nyilatkozat gyermek külföldre utazásához 

Kíséret nélküli gyermek utazása

Kíséret nélküli gyermeknek tekintendő a 6. életévét betöltött, de 12. életévét be nem töltött gyermek, akit nem kísér legalább egy 18. életévét betöltött személy. A 6. életévüket be nem töltött gyermekek nem szállíthatók felnőtt személy kísérete nélkül. A kíséret nélküli gyermekek részére a fuvarozó segítő szolgáltatást nyújt indulásnál és a célállomás repülőtéren.

A 12. életévüket betöltött, beleértve a 17 éves utasokat, is kaphatnak segítő szolgáltatást a törvényes képviselő kérésére. A segítő szolgáltatás az érvényes árlista szerint fizetési kötelezettség alá esik.

A kíséret nélküli gyermek akkor fuvarozható, ha 18. életévét betöltött személy kíséri az indulási repülőtérre, aki a fuvarozónak kitöltött formanyomtatványt ad át, többek között arról, hogy a gyermekeket egy másik 18. életévét betöltött személy várja az érkezési repülőtéren. A fuvarozónak jogában áll bizonyítékot kérni a gyermek életkoráról. A szülőknek a repülőtéren kell maradniuk a repülő elindulásáig.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük