Prága látnivalók és nevezetességek, térképpel

Prága sokféle látnivalót tartogat mindenki számára és egyik legfőbb vonzereje között tartják számon a nagy kiterjedésű és megkímélt középkori városrészét. Nem véletlenül hívják gyakran a „száztornyú városnak” vagy az „arany városnak”.

Történelmi központját az UNESCO 1992-ben a Világörökség részévé nyilvánította.

Budapestről sokféleképpen elérhető a cseh főváros, mi a vonatos utazást javasoljuk, mert talán ez fárasztja ki a legkevésbé az embert és az utazás alatt is hasznosan lehet eltölteni az időt.

Ha vonattal megyünk és a MÁV-on keresztül vesszük a jegyet, akkor érdemes egy kis felárért cserébe a prágai városi közlekedésre is jegyet adó kombinált opciót megvásárolni.

Látnivalók

Prágai vár

A cseh főváros legrégebben lakott történelmi negyede, amely csodálatos látványként terül el a Moldva folyó fölött. A vár a cseh királyok ősi lakhelye és jelenleg is a cseh elnök székhelye.

Ha sűrű programot valósítunk meg, akkor érdemes felfelé a 22 számú villamossal feljutni és lefele gyalogolni a Károly-híd irányát követve.

Szent Vitus székesegyház

A prágai vár közepén található ez a kimagasodó épület, amely Csehország legnagyobb és legfontosabb keresztény temploma, cseh királyok nyughelye, egyúttal a gótikus, illetve neogót stílus kiváló építészeti példája.

Érdemes a székesegyház 97 méter magas főtornyába is felmászni, hogy a Prágára nyíló egyedülálló kilátást élvezhessük.

Károly-híd

Prága egyik szimbóluma a Moldva folyó fölött átívelő Károly-híd, amelyet egyben Európa egyik legrégebbi hídjaként tartanak számon. Egészen 1841-ig ez a híd volt az egyetlen módja annak, hogy a Prágai várból el lehessen jutni az Óvárosba.

A híd, amellett, hogy gyönyörű látványt tár elénk és rengeteg szoborral van díszítve, állandó állomáshelye a művészeknek és különféle árusoknak.

Csúcsidőben annyi turista szokott lenni a hídon, hogy alig lehet megmozdulni, ezért érdemes kora reggel vagy este erre járni.

Óváros (Városházával és az Óratoronnyal)

Az Óvárosban rengeteg látnivaló van, érdemes az óvárosi főtérről indulni, ahol egyből láthatjuk is az Orloj-t, a prágai városháza oldalán található óraművet, mely évszázadok óta vonzza a látogatókat.

A hatalmas időmérő szerkezet 1410 óta működik. 1597 óta minden órában a felső részében lévő ablakban elvonulnak az apostolok.

A Városháza tornyába való feljutást sem szabad kihagyni (lépcsőn és lifttel is elérhetjük), ha az óvárosi látképet szeretnénk élvezni.

Táncoló Ház

Sokan a város legkiemelkedőbb modern építészeti alkotásának tartják, amely 1992 és 1996 között épült. A két egymásba fonódó torony egy-egy táncoló alakot rajzol ki.

Habár az épület nagyrészt irodákat tartalmaz, nagyon jó a kilátás az épület legfelső emeletén működő étteremből – egy kávéra is be lehet ülni.

Petřín park

A Petřín hegy a Vár mellett található, amely csaknem teljes mértékben parkokkal borított és így kedvelt pihenőhelye a helyieknek.

Este is biztonságos és remek romantikus perceket lehet itt eltölteni.

Petřín kilátó – Prágai Eiffel-torony

Itt található a „mini Eiffel-torony” is, ami a park tetején működő 63 méter magas kilátó, ahonnan nemcsak a városra, hanem az azt körülvevő vidékre valamint a Moldva folyó látképére is ráláthatunk.

Gyalogosan 299 lépcsőn juthatunk fel a tetőre, de szerencsére lift is rendelkezésre áll.  Magához a kilátóhoz felvonóval és gyalogosan is eljuthatunk.

Vencel tér

A Vencel tér Prága új városrészében található.

Névadója, Szent Vencel Csehország patrónus szentje. Középkori neve Lóvásár tér volt, Szent Vencelről 1848-ban nevezték el.

A Nemzeti Múzeum mellett más építészeti kincseket is találhatunk a téren, illetve remek étkezési és vásárlási lehetőségek közül is válogathatunk.

Prága köztéri szobrai

David Černý cseh szobrászművész alkotásaival gyakran találkozhatunk Prága utcáin.

Kampa Múzeum melletti téren három, a földön mászkáló, meglehetősen nagy méretű babákat fedezhetünk fel.

Hasonló babákat a Žižkov városrészben található televíziós tornyon figyelhetünk meg.

A Moldva folyó partjára kisétálva a Cracking Art Group  képzőművészeti alkotását találjuk, amelyek újrahasznosított műanyagból készített nagyméretű neonsárga pingvinek.

A híd túlsó oldalán Franz Kafka életét és munkásságát bemutató múzeum található. Az előtte lévő téren pedig David Černý meghökkentő alkotásainak egyikét tekinthetjük meg.

Két bronz férfi szobor egy Csehországot ábrázoló vizes medencében állnak és a medence vízébe pisilnek.

 

Éttermek

Louvre Café

Remek reggeliző hely, amely a prágai kulturális élet központi szerepet tölt be. Itt még Albert Einstein is járt! Tradicionális cseh ételeket szolgálnak fel és népszerű a turisták és a helyiek körében is.

A kávézók közül még a Bohemian boards and brews és a La Boheme Cafe helyeket ajánljuk, amelyek kiválóak arra, hogy egy kicsit megpihenjük, illetve, hogy akár játszunk is egy jót.

U Glaubicu 

Ez a 700 éves pince tradicionális cseh konyhát és kiváló söröket kínál számunkra.

Lehka Hlava

Gondolva a vegetáriánusokra is ajánljuk ezt a remek hangulatot árasztó és finom étkeiről méltán híres helyet a Károly-hídtól nem messze.

Vytopna – vasútmániásoknak kötelező

Az étterem belseje leginkább egy hatalmas terepasztalhoz hasonlít, mert az italokat modell vasutak szállítják ki az asztalokhoz. Nem bizonyított, de állítólag  400 méter vonatsín szállítja a frissen csapolt sört a vendégekhez.

Ha mentek érdemes már most asztalt foglalni, itt az űrlapon

Prága szállás ajánló

Unitas Hotel (Bartolomějská 9, Prague 1)Az Óvárosban található ez a 4 csillagos, csendes szálloda, amely központi elhelyezkedésével (pár percre a Károly-hídtól) remek ár-érték arányt képvisel.

A légkondicionált szobák tágasak és tiszták, ingyenes internet elérhető. A szálloda udvarában biztonságosan tudunk autóval is parkolni.

Salvator Hotel (Truhlářská 10, Prague 1)A Köztársaság Tér közelében és csak percekre az Óvárostól, metrótól és egy hatalmas bevásárlóközponttól találtható ez a kényelmes, spanyolos hangulatú 3 csillagos hotel.

A szobák vagy belső udvarra vagy egy csendes utcára néznek. Wi-fi elérhető a hotel egész területén. Az étteremben kiváló spanyol és cseh ételeket kóstolhatunk.

Exe City Park Hotel (Opletalova 960/33, Prague 1)Ezt a 3 csillagos szállást akkor érdemes megfontolnunk, ha vonattal érkezünk Prágába, mert ez a szállás a központi pályaudvarhoz van közel, míg a főbb látnivalóktól egy kicsit messzebb, de így is kényelmes gyalogtávolságra, található.

Airbn kiadó lakás  Családoknak vagy baráti társaságoknak ajánljuk ezt a tágas lakást, amely amerikai konyhás nappalival és két külön nyíló szobával rendelkezik.

Kicsit távolabb található a turisztikai látványosságoktól, egy csendes, parkos részén a városnak, amely nagyszerű kávézókat, borozókat és éttermeket rejt.

A házigazda rengeteg hasznos tanáccsal tud ellátni minket, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a prágai tartózkodásunkból.

Egynapos kirándulások Prágából

Prága környéke sokféle egynapos kiruccanási lehetőséget kínál, amelyekből a számunkra 3 legérdekesebbet említjük itt meg.

A sorrend egyben rangsor is számunkra.

Cesky Krumlov

Prágától délre, kb. 2,5 órás buszúttal érhető el ez a mesebeli település. Ha belefér az időnkbe, fizessünk be egy könnyed kenutúrára is.

Kutna Hora

Kutna Hora 1 órás vonatozással érhető el és Csehország egy másik oldalát ismerhetjük itt meg, a cseh történelem egy sokkal rémisztőbb oldalába nyerhető betekintést: pl. itt díszít egy templomot 40 ezer csontváz.

Karlovy Vary

A leghíresebb cseh fürdőváros kb. 2 órás utazással érhető el.

 

Összefoglalás

Prága egy nagyon izgalmas város, amelyben mindenki megtalálhatja a saját érdeklődésébe beleillő dolgokat, mivel sokan Párizs (néhány étteremnek francia neve van és a teraszokon tipikus párizsi székeket találunk, illetve az Eiffel-toronyra emlékeztető kilátó), Amszterdam (a turisták és a turisztikai boltok túlzott száma miatt), Olaszország (a romantikus, színes házak által körülzárt sikátorok miatt)  és Németország (a rengeteg hús miatt) keverékének írják le a cseh fővároshoz fűződő élményüket.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük