Repülőjegy névváltoztatási kisokos

Mindannyian kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor nevet kell módosítanunk a már megvásárolt repülőjegyen. A névváltoztatásnak légitársaságonként eltérő a szabályzata és költsége. A bejegyzésben a Budapestről induló három legnépszerűbb fapados légitársaság 2018-ban érvényes eljárásait mutatjuk be.

Az egyik gyakori ok, amiért névváltoztatást kell eszközölnünk a repülőjegyen, ha az utasnak időközben megváltozott a neve: például a jegyet a házasság előtt vásárolta, de az utazás már ezt követően lesz (ilyen lehet egy nászút is). 

A másik ok lehet a névváltoztatásra, ha a jegyen rosszul szerepel a név – például az útlevélben három neve van az utasnak, a jegyen pedig csak kettő szerepel, vagy a foglalásnál elírták a keresztnevet, Petronella helyett Petra szerepel stb. Olyan is előfordulhat, hogy az utas nem tud utazni, ezért elajándékozná a repülőjegyét.

Aki utazott már fapados légitársasággal pontosan tudja, hogy a néha nevetségesen alacsony árak nagyon hirtelen drágává tudnak válni, amint valamilyen külön szolgáltatást is igénybe akarunk venni.

Így a névváltoztatás kapcsán is érdemes megjegyezni, hogy kellő odafigyeléssel és tervezéssel sok olyan helyzetet el tudunk kerülni, amikor névváltoztatás válna szükségessé.

A másik alapelv, amivel minden utasnak tisztában kell lennie: a légitársaságok megtagadhatják a beszállást attól, akinek a beszállókártyáján és az úti okmányán nem egyezik a név.

Ilyen esetben hasznos lehet az alábbi összefoglaló, amelyben pontokba szedve mutatjuk be a WizzAir, RyanAir és az EasyJet társaságok gyakorlatát a névváltoztatás különböző eseteiben.

WizzAir repülőjegy névváltoztatás

Legfeljebb három karaktert és az utas nemét vagy titulusát ingyen átírhatod a WizzAir légitársaság honlapján, illetve egy rövidített nevet (pl. Minta B. József) teljes névre lehet módosítani (pl. Minta Balázs József) díjmentesen. Fontos, hogy csak egyszer végezhetsz ingyenes névkorrekciót.

Friss házasoknak jó tudni, hogy a leánykori névre lefoglalt, de idő közben megváltozott nevet is ingyenesen lehet változtatni, de ehhez az új okmányok és a házassági anyakönyvi kivonat bemutatása szükséges. 

A változtatási igényt itt kell bejelenteni, viszont itt lehet, hogy csak 30 nappal később válaszolnak. Ha sürgős, sajnos fel kell hívni a méregdrága telefonos ügyfélszolgálatot.

Ha átadnád másnak a jegyet, vagyis a teljes név módosítására van szükség, akkor a díjszabás: 14.400 Ft/utas/útirány online a weboldalon változtatva. Ha a WizzAir telefonos ügyfélszolgálatán keresztül kéred a névváltoztatást, a telefonos ügyfélszolgálat tranzakciós díját is ki kell fizetni.

Bármilyen változtatás esetén fontos megjegyezni, hogy a menetrend szerinti indulás előtt legkésőbb 3 órával kell a módosítást végrehajtanunk.

Ryanair repülőjegy névváltoztatás

Ha a foglalástól számítva 24 órán belül észreveszed, hogy helyesírási hiba van a nevedben, vagy tévesen adtad meg a dátumot, esetleg az útvonalat, ingyenesen kijavíthatod a Rynair légitársaság honlapján.

Teljes név megváltoztatásának díja: 110 EUR/utas/útirány online megvásárolt jegy esetén a weboldalon változtatva, telefonon vásárolt jegy esetében 160 EUR/utas/útirány.

A menetrend szerinti indulás előtt legkésőbb 2 órával kell a módosítást végrehajtanunk.

EasyJet repülőjegy névváltoztatás

A kisebb elütéseket és a megszólítást ingyenesen lehet módosítani

Indulás előtt több mint 60 nappal a teljes névmódosítás online utasonként és irányonként 6300 forintba, telefonon 7500 forintba kerül. Ha indulás előtt 60 nappal, vagy még kevesebb időn belül szeretnénk másra átírni a jegyet, akkor utasonként és irányonként vagy 18 900 forintot (online jegy) vagy 20 500 forintot (telefonos jegy) kell fizetni.

A menetrend szerinti indulás előtt legkésőbb 2 órával kell a módosítást végrehajtanunk.

Összefoglalóan elmondható, hogy a kisebb elütéseket vagy házassághoz kapcsolódó névkorrekciókat ingyenesen el tudjuk végezni, ha megfelelő időben cselekszünk.  

A teljes névmódosítás, vagyis ha valaki más utazna helyettünk azonban komoly költségekkel jár, így érdemes megnézni azt is, mennyibe kerül egy új jegy vásárlása.

Elképzelhető, hogy olcsóbban megússzuk, ha egy másik repülőjegyet foglalunk, akár egy másik fuvarozó járatára. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy sokszor még a módosítások költségével együtt is kedvezőbb lehet a jegyünk végső ára, mint más légitársaságoknál.

Ha minél olcsóbbra szeretnénk a nyaralásunkat kihozni, akkor elengedhetetlen a nyaralási költségek alapos megtervezése!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük