Kihagyhatatlan rendezvények Szatmárnémetiben

Ha Szatmárnémetiben vagy környékén jársz, és teszed ezt a programokban egyébként is pezsgő, nyári időszakban, biztosan találsz kedvedre való időtöltést.

Légy a könnyűzenei koncertek rajongója, a gasztronómiai élvezetek halmozója, a kézműves tevékenységek és családi programok favorizálója vagy éppen a hagyományőrző rendezvények kedvelője, itt nem fogsz unatkozni.

Az alábbi programok nagy előnye, hogy kortól és nemtől függetlenül képesek megszólítani az érdeklődőket. A család apraja-nagyja jól érezheti magát. “Kihagyhatatlan rendezvények Szatmárnémetiben” bővebben

Szatmárnémeti szimbóluma és ékköve: a Pannónia Szálló

Sok mendemonda keringett az utóbbi időben a szatmárnémeti Pannónia Szálló körül. Egyesek azt rebesgették, hogy egy magyar vagy amerikai multimilliomos veszi meg, míg másoktól azt lehetett hallani, hogy a chicagoi pünkösdista egyházé lesz ez a jobb napokat is megélt meseszép, szecessziós épület.

Természetesen az igazság – mint mindig – valahol félúton keresendő: a bő egy évtizede elhagyatott szálló új tulajdonosai magyarországi befektetők lettek.

“Szatmárnémeti szimbóluma és ékköve: a Pannónia Szálló” bővebben

Szatmárnémetiben a színháznak múltja van

Bár Szatmárnémeti nem tartozik a tipikus pörgős nagyvárosok közé, mégsem fog unatkozni az, aki erre jár. Főleg akkor nem, ha ezt szeptember és június között teszi, mikor még a színházi évad is zajlik, hiszen folyamatosan találni műsoron változatos stílusú nagytermi- és stúdió-előadásokat.

Ha pedig mégsem a Harag György Társulat által játszott darabokra ül be az ember, ott vannak még a román társulat előadásai is (aminek egy része feliratozva is van magyar nyelvre), a számtalan hazai és külföldi vendégelőadás vagy éppen az évadonként megrendezésre kerülő két-három nevesebb fesztivál, amelyen más erdélyi színházak produkcióit is meg lehet nézni (ha szerencsénk van, na és persze akkor, ha időben utánanézünk a programnak).
“Szatmárnémetiben a színháznak múltja van” bővebben

Szatmárnémeti látnivalói, Tom ajánlásával

A szülőhelyével az ember általában úgy van, hogy ragaszkodik hozzá. Persze ezt nem lehet kőbe vésni, de az általános hozzáállás az, hogy igenis szerethetővé válik még a legapróbb település is, ahol a gyermekkorunkat, a fiatal felnőtt korunkat vagy sok az esetben az egész életünket töltjük. Van, aki nagyváros és akad olyan, aki kisváros-párti, de tény, hogy mindenhol meglehet találni a számunkra kedves dolgokat.

Szatmár megye sem kivétel ez alól, hiszen ez a partiumi terület is jócskán tartogat érdekes látnivalókat, jelentős történelmi emlékhelyeket, gyönyörű templomokat, ráadásul számos híres magyar írónk és költőnk itt nőtt fel vagy ide járt iskolába.  Jókat lehet erre is enni-inni, és bár nincs nagy éjszakai élet, ha kellemes borozásra vagy egy finom vacsorára vágytok, garantáltan találok erre is minőségi és pénztárcabarát helyeket.

Románia északnyugati részén, a Szamos folyó partján fekszik Szatmárnémeti, ez a tipikusan alföldi település, ami Szatmár megye legnagyobb városa és egyben a megyeszékhelye is. Közel van a határhoz, sok a magyar, ráadásul a városnak 2016 óta újra magyar polgármestere van, ami bizony jócskán meglátszik a városon (4 év kivételével az elmúlt tizenkét évben mindig magyar volt a városvezetés).

Szatmárnémeti, az én városom time lapse videó:

Ez a videó a fotográfia és ezen belül a time lapse fotozás iránti szenvedélyemből jött létre. A projekt bő fél éves időtartamából 3 hónapig tartott a fotózás, a többit a tervezés és az utómunka tette ki, felemésztve a szabadidőm nagy részét. Összesen több mint 10,000 fotó készült, képenként 15 másodperccel számolva ez több mint 40 órát jelent. Virág Botond – Botond Photography

Biztosan nagyon sok idő, ambíció és kitartás kellett videó elkészítéséhez. Szerintem nagyon jól esne neki egy visszajelzés tőlünk, szatmáriaktól!
Aki szeretné megköszönni és értékelni Botond Photography munkáját, itt megteheti.

“Szatmárnémeti látnivalói, Tom ajánlásával” bővebben