Szatmárnémeti látnivalói, Tom ajánlásával

A szülőhelyével az ember általában úgy van, hogy ragaszkodik hozzá. Persze ezt nem lehet kőbe vésni, de az általános hozzáállás az, hogy igenis szerethetővé válik még a legapróbb település is, ahol a gyermekkorunkat, a fiatal felnőtt korunkat vagy sok az esetben az egész életünket töltjük. Van, aki nagyváros és akad olyan, aki kisváros-párti, de tény, hogy mindenhol meglehet találni a számunkra kedves dolgokat.

Szatmár megye sem kivétel ez alól, hiszen ez a partiumi terület is jócskán tartogat érdekes látnivalókat, jelentős történelmi emlékhelyeket, gyönyörű templomokat, ráadásul számos híres magyar írónk és költőnk itt nőtt fel vagy ide járt iskolába.  Jókat lehet erre is enni-inni, és bár nincs nagy éjszakai élet, ha kellemes borozásra vagy egy finom vacsorára vágytok, garantáltan találok erre is minőségi és pénztárcabarát helyeket.

Románia északnyugati részén, a Szamos folyó partján fekszik Szatmárnémeti, ez a tipikusan alföldi település, ami Szatmár megye legnagyobb városa és egyben a megyeszékhelye is. Közel van a határhoz, sok a magyar, ráadásul a városnak 2016 óta újra magyar polgármestere van, ami bizony jócskán meglátszik a városon (4 év kivételével az elmúlt tizenkét évben mindig magyar volt a városvezetés).

Szatmárnémeti, az én városom time lapse videó:

Ez a videó a fotográfia és ezen belül a time lapse fotozás iránti szenvedélyemből jött létre. A projekt bő fél éves időtartamából 3 hónapig tartott a fotózás, a többit a tervezés és az utómunka tette ki, felemésztve a szabadidőm nagy részét. Összesen több mint 10,000 fotó készült, képenként 15 másodperccel számolva ez több mint 40 órát jelent. Virág Botond – Botond Photography

Biztosan nagyon sok idő, ambíció és kitartás kellett videó elkészítéséhez. Szerintem nagyon jól esne neki egy visszajelzés tőlünk, szatmáriaktól!
Aki szeretné megköszönni és értékelni Botond Photography munkáját, itt megteheti.

Szatmárnémeti látnivalói

A jó hír az, hogy a következő látnivalókért nem kell térdig lejárnunk a lábunk, hiszen a következő épületek egytől egyik nincsenek egymástól messzebb 5 percnél.

Római Katolikus Székesegyház

A város egyik reprezentatív épülete az újklasszicista homlokzatú Székesegyház, aminek mai arculatát Hild József tervei alapján 1838-ban nyerte el.

A templom belső terében a barokk stílus uralkodik, de felfedezhetünk benne klasszicista vonásokat és más stíluselemeket is. Érdekesség, hogy a szentély alatt kripta is van, itt helyezték el például Hám János és Dr. Scheffler János vértanú püspök koporsóját.

A nyári kánikulában kifejezett jó ide betérni egy kicsit megpihenni, hűsölni, ám az év többi napján is tárt kapukkal várják az imádkozni vágyókat, érdeklődőket ide.

Püspöki Palota

A város legszebb épületeként tartják számon a Püspöki Palotát, amelyet Bittheuser József tervezett. A palota kápolnájában ma látható, szépen felújított oltár egykor az erdődi várkápolnában állt és itt esküdött örök hűséget egymásnak Petőfi Sándor és Szendrey Júlia. Ha már itt járunk, érdemes szemügyre vennünk az Aranytermet is.

Pannónia Szálló

Bár mostanság egy fura festett lepel takarja, egykoron a város legszebb épülete volt ez a szálloda, ami Szatmárnémeti régi főterén áll. Erdély egyik legfontosabb és legismertebb szecessziós épületét sokan a város jelképének is tartják. Makettje az 1903-as bécsi építészeti világkiállításon második díjat nyert.

Az épület immár évek óta nagyon rossz állapotban van kívül-belül. Jelenleg több civil kezdeményező próbálja megtalálni a megoldást arra, hogy végre restaurálják és valamilyen formában újra nyissák.
Várdomb utcai zsinagóga

A Várdomb utcai zsinagóga és imaház (ma Decebal utca) Szatmárnémeti két megmaradt zsidó emlékműve. A nagyzsinagóga mellett hozzá tartozik az annak közvetlen szomszédságában álló Talmud Tóra Imaház más néven kiszsinagóga vagy kistemplom.

A zsinagógát Szatmárnémeti zsidósága Nagytemplomnak is nevezte, egyike volt a város 28 zsinagógájának és imaházának, melyek közül ma már csak ez a két épület áll. Jelenleg főleg kiállítások és koncertek otthonául szolgál.
Tűzoltótorony

Szatmárnémeti Tűzoltótorony 1903-1904 között épült és a város egyik jelképének számít. Felújítása óta a város egyik leglátogatottabb műemléképülete, amelynek csigalépcsőit tavasztól őszig több ezren másszák meg. A 35 méter magas toronyból kiváló rálátás nyílik Szatmárnémetire.


Északi Színház

Az Északi Színház épületét Voyta Adolf pápai műépítész tervezte, az építést pedig Szikszay Lajos, debreceni építész vezette. A belső díszítést Spanraft és Hirsch készítették. Jelenleg két társulatnak ad otthont az épület: a Harag György Társulatnak és a román társulatnak. Tavaly óta végre felújított formájában díszeleg és szinte állandó jelleggel találni műsoron itt magyar és román nyelvű előadásokat.

Szatmárnémetin túl, de a megyében maradva

És még egy jó hír: órákat sem kell autóznunk azért, hogy egyéb látnivalókat is találjunk.

Károlyi-kastély (Nagykároly)

A Károlyi-kastély, melyben ma múzeum és könyvtár működik Nagykároly központjában található. A mai kastély elődjét 1482-ben Károlyi Láncz László kezdte el építeni, amikor Mátyás királytól engedélyt kaptak egy kőház építésére. A sorozatos átépítéseket követően 1894-ben gróf Károlyi István újból átalakíttatta a kastélyt Ybl Miklós tervei alapján.

A kastély 12 hektáros parkjában több növényritkaság, különleges fafajta is megtalálható. Az épület nemcsak különböző kulturális rendezvényeknek és állandó kiállításoknak ad otthont, de előszeretettel használják jegyespárok is esküvői fotózáshoz a helyszínt, hiszen tényleg különleges hangulatú.

Nemrégiben a kastély főbejáratával szemben egy Ady-szobrot is avatott a városvezetés.

Adyfalva (Érmindszent)

Az egykoron Érmindszentnek, ma Adyfalvának nevezett településen két épületet is emlékmúzeumként használnak. Valamikor mindkettő az Ady család birtokában állott Ady Endre szülőháza a kisebbik, nádfedeles parasztház. Utcára néző homlokzatát a költőóriást ábrázoló féldombormű díszíti, míg bejárata mellett egy emléktábla van.

A szülőházban számos, eredetileg is a család birtokában lévő tárgyat tekinthetünk meg, de rajtuk kívül Ady magánéltéhez kötődő fényképeket is nézegethetünk. A másik ingatlan később, 1907-ben épült fel, négy terme van és itt is a kiváló magyar költő hagyatékát nézhetjük végig.

A két épület között húzódó udvaron van még egy gémes kút, ami sokszor megihlette Ady-t, illetve a költő bronz mellszobra is itt látható. Jelenleg a Szatmár Megyei Múzeum tarja fenn az épületeket, a belépőjegy pedig csak egy aprócska jelképes összeg.

Sződemeter (Kölcsey Ferenc szülőfaluja)

Aki nem tudná, Kölcsey Ferenc, a magyarok nemzeti imájának szerzője a Szatmár megyei Sződemeteren született. A Kölcsey család nem élt Sződemeteren, viszont Kölcsey Ferenc születésének idején édesanyja, Bölöni Ágnes Sződemeteren tartózkodott szüleinél. Így lehetséges, hogy az egykori Bölöni kúriát ma Kölcsey szülőházaként emlegetik.

A Sződemeteren látogatható Kölcsey emlékszoba nem azonos az egykori szülőházzal, amelyikben ma görög katolikus parókia működik és mindössze egy emléktábla emlékeztet Kölcsey Ferencre. A református templom szomszédságában viszont van egy teljes alakos (kicsit vicces), az életnagyságúnál kisebb Kölcsey-szobor.

Erdődi vár

Itt tulajdonképpen felújított várromokat láthatunk. A hajdan volt várat Drágffy Bertalan építtette még 1481-ben. 1545-ben itt fogalmazták meg a protestánsok hitvallásukat 12 cikkelyben, 1555-ben újabb zsinatot tartottak itt, de a későbbiekben lerombolták.

1727 és 1730 között Károlyi Sándor a romok felhasználásával építette fel várkastélyát, ahol 1847. szeptemberében kötött házasságot Petőfi Sándor és Szendrey Júlia. A II. világháborúban lebombázták majd néhány esztendővel ezelőtt egy EU-s projekt alkalmával felújították a romokat.Lónyai-kastély (Aranyosmeggyes)

Az erdélyi reneszánsz építészet egyik legszebb épülete, az aranyosmeggyesi Lónyai-kastély. A kastély helyén már 1278-ban is vár állt, ám a várkastélyt a II. világháború végén a visszavonuló németek felgyújtották.

Azóta sajnos ennek az épületnek az állaga is folyamatosan romlik, és egyelőre nincs kilátásban semmilyen restaurálás.

Sváb tájház (Mezőpetri)

A tájház, mint a sváb kultúrát őrző és népszerűsítő intézmény észak-nyugat Romániában egyedülálló és a történelmi Németországból, a XVIII. században Magyarországra betelepült, németajkú lakosság néprajzának tárgyi emlékeit őrzi.

Rendkívül vendégszeretőek erre az emberek, és ha szerencsénk van, egy jó strudlifesztiválba is belefuthatunk.

Károlyi-kripta (Kaplony)

A Károlyi-család ősi birtokán, a Nagykároly melletti Kaplonyban található a nagy múltú família hatalmas kriptája. A Károlyiak az egyik legrégebbi nemesi magyar család, mintegy ezeréves családtörténetük egyidős és egybefonódik a magyarság Kárpát-medencébe érkezésével.

Bár leszármazottaik szerte a világban élik mindennapjaikat, végső nyugalomra azonban sokan még mindig itt hajtják fejüket.

Krasznabélteki borászat

A bélteki szőlőtermesztés több évszázados hagyományáról már nemcsak a megyében élők tudnak. Termesztenek itt Rizling, Traminer, Chardonnay, Sauvignon, Szürkebarát valamint  a  Cabernet sauvignon, Merlot, Kékfrankos, Pinot noir és Syrah szőlőfajtákat is.

Nemcsak vendégházak várják erre a látogatókat, de rendszeresen szerveznek borkóstolást és borászati workshopokat is.

Szatmárnémeti szállás ajánlások

Nincs rokonod, barátod, ismerősöd a városban? Íme nehány tipp, ahol érdemes lehet megszállni

Vila Tineretului Panzió
Elérhetőség: Szatmárnémeti (Satu Mare), Tineretului utca 15.
0770-665-564

Pannonia Apartmanok
Elérhetőség: Szatmárnémeti (Satu Mare), Dsida Jenő utca 18.
0770-665-564

Al Capone MotelElérhetőség: Nicolae Golescu 41, 440115 Szatmárnémeti
Telefon: +40 361-801.078

Bódi Villa
Elérhetőség: Libertății tér 5, 440014 Szatmárnémeti
Telefon: +40-261-710 861 +40-261-710 862

Class Villa
Elérhetőség: Liviu Rebreanu nr. 11, 440055 Szatmárnémeti
Telefon: 0361/401501

Szatmárnémeti City HotelElérhetőség: Vasile Lucaciu 42, 440038 Szatmárnémeti

Transilvania Panzió
Elérhetőség: Avram Iancu 39/A, 440095 Szatmárnémeti

Ajánlott éttermek Szatmárnémetiben

Al Capone Pizzeria

Eleinte a város legfinomabb pizzáit lehetett is megrendelni, ám mára már változatos ételkínálattal és finom napi menüvel várják vendégeiket. Néhány méterre van csupán a központtól, és ha a moteljüket válasszuk szállásként, még kedvezményt is kapunk az étterembe.

The Dom

Egy viszonylag új étterem és borház, kiváló hazai és külföldi borokkal, nagyon-nagyon finom ételekkel és hangulatos környezettel. A legtöbb helyi vendéglőhöz képest picivel nagyobbak az árak, de ha utazásunk alkalmával nem kell azt számolgatnunk, hogy mennyit költhetünk, ide mindenképp érdemes betérnünk egy jó vacsorára.

No Pardon Pub 

Sok helyi kedvence ez az étterem, hiszen a tulaj magyar, a kiszolgálók igazán kedvesek az ételek pedig nagyon finomak. Nyáron még egy kerthelyiség is várja a vendégeket, télen pedig egy rusztikus hangulatú pincehelyiségben falatozhatunk.

Amit még érdemes megkóstolni: a központi parkkal szemben található (az Aurora Szálló mellett) a Petru pereces, ahol nagyon finom ún. covridogot és covricheest adnak. Ez egy hotdoghoz hasonló, de kelt tésztába csomagolt virslis-sajtós dolog, amit ott helyben készítenek. Ugyanitt a sima perec is nagyon finom, így reggelire vagy uzsonnára ezek jó választások lehetnek.

Vega étterem – Salad box

Kevesen tudják, de a Magyarország számos pontján megtalálható Salad Box salátabár Szatmárnémetiből indult és tulajdonos egy szatmári üzletember. Itt nyitották meg a város első salátabárját, majd innen kezdtek el terjeszkedni Magyarországra. Ha valaki vegetáriánus, így biztosan nem marad éhen és salátákban verhetetlenek.

Összeségében:

Bár nincs óriás csili-vili körítés a partiumi kisváros körül, mégis akad itt is szép számmal látnivaló, így ha kiszakadnánk egy hosszú hétvége erejéig a nagyváros forgatagból, itt biztosan találunk módot a nyugodt, pihentető kikapcsolódásra.

Pénztárcabarát megoldás, hiszen a nagy világvárosokhoz képest itt jóval alacsonyabbak az árak, ami szintén nem elhanyagolandó, ha már csak egy szállodai szoba kibérelését tervezzük.

A kiváló fotókat szatmári fotósok készítették: Stepe-Memories, Botond Photography,  Babos Katinka photography, DarkAtti photography, RolDan Photography

“Szatmárnémeti látnivalói, Tom ajánlásával” bejegyzéshez 2 hozzászólás

    1. wow, köszi! átnézzük őket és amit tudunk beillesztünk ide vagy lehet, hogy egy új bejegyzésbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük