Tippek és ötletek nyaralás tervezéséhez

Előfordult már veled, hogy brutálisan kiköltekeztél a nyaralás alatt? Nem vagy egyedül a problémával.

Körültekintő tervezés nélkül:

  • könnyen alábecsülheted az utazás tényleges költségeit;
  • váratlanul érhetnek a szállás járulékos kiadásai;
  • sokkolóan drága lehet az étkezés;
 • helyszíni programszervezéssel alaposan megterhelheted a hitelkártyádat.

Így a nyaralás plusz költségeit még hónapokkal az utazás után is nyögöd, emiatt félsz belevágni a következő kalandba és azon kapod magad, hogy nem szívesen gondolsz vissza rá.

Ennek nem kell törvényszerűen így lennie.

Alapos tervezéssel kordában tarthatod a költségeidet és felhőtlenül élvezheted a nyaralást “számolgatás” nélkül.

Nyaralás tervezés

Mondok egy egyszerű példát.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a nyaralás tervezésekor kizárólag arra gondolnak, hogy a repülőjegyet minél olcsóbban megkapják – miközben az egyéb költségek (illetékek, poggyászfeladás stb.) mérlegelése gyakran elmarad.

Ha minél olcsóbbra szeretnénk a nyaralásunkat kihozni, akkor elengedhetetlen a költségek alapos megtervezése.

Így elkerülhetjük azokat a kellemetlen élményeket, amikor nem tudunk beülni egy étterembe, felülni egy sétahajóra vagy a 2 eurós hűtőmágnesnél drágább (és értelmesebb) szuvenírt hazahozni, mert “minden olyan drága”.

Az okos tervezés abban segít, hogy eleve ne nyújtózkodjunk tovább, ameddig az a bizonyos takaró ér és mégse teljes önmegtartóztató üzemmódban kelljen „pihennünk”.

Cash flow optimalizálásáról itt találsz egy hasznos blog cikket.

A költségek kontroll alatt tartásához elengedhetetlen a tervezés és az előzetes információgyűjtés, amely a nyaralás összes költségét figyelembe veszi.

Ezzel a cikkel duplán spórolhatsz, hiszen felgyorsítjuk neked a kutatási fázist és megvédjük a pénztárcádat a váratlan kiadásoktól.

Lássunk is hozzá!

Határozd meg a költségkeretedet

Nagyon fontos, hogy minél hamarabb készíts egy költségvetést, ami csakis a nyaralásra szól.

Első lépésben határozd meg a költési plafont, vagyis azt az összeget, ami fölé semmiképpen nem nőhetnek a kiadásaid.

Legyél reális és lődd be előre, hogy összesen mennyit szeretnél vagy tudsz elkölteni a nyaralásra.

A saját érdekedben tartsd be egy alapelvet: ne hitelből menj el nyaralni!

Ha ott lóg az adósságlevél a poggyászodon, az érzés kihathat az egész pihenésedre, sőt, hónapokkal később még mindig egy már rég elmúlt nyaralás költségeit visszafizetni.

Ez pedig, ahogy a bevezetőben is említettem, megmérgezheti az emlékeidet és elrettenthet a következő utazástól.

A tanácsom tehát az, hogy mindig előre rakj félre a megálmodott utazásra.

Ha családdal utazol, beszéljétek meg előre, hogy mit is tartalmaz a nyaralásra szánt költségvetés és mennyit tudtok erre áldozni.

Nincs annál frusztrálóbb dolog, ha utazás közben kell számolgatni hány eurónk maradt. Saját tapasztalatból is tudom, hogy az ilyen helyzetek automatikusan vitákhoz és fölösleges feszültséghez vezetnek.   

A költségvetés elkészítése semmit sem ér, ha nem tartod magad a keretekhez. Fontos, hogy figyelj a költségekre és kellő önfegyelmed legyen a terveid megvalósításához.

Vedd számba az összes költséget (de tényleg az összeset!)

A legtöbb ember, amikor a nyaralását tervezgeti, általában három nagy költséggel számol: utazás, szállás, belépődíjak.

Ezeken kívül azonban még számos olyan tétel van, amivel egy nyaralás tervezése esetén számolni kell: tranzakciós díjak, spontán utazások, étel és ital, az otthon felejtett dolgok megvásárlása, helyi közlekedés és a szuvenírek.

Vegyük sorra, mire érdemes figyelni, hogyan érdemes tervezni vagyis spórolni.

Hogyan kalkulálj az utazási költséggel?

Itt is igaz az “okos utazó mantrája”: tervezz előre, hogy spórolj.

Repülőjegy vásárlás

Különösen akkor, ha repülsz, mert ilyenkor tényleg időben el kell kezdeni nézni az árakat. A skyscanner.com és a pelikan.hu tud abban segíteni, hogy nyomon kövesd a jegyárak változását és olyan időszakra foglalj, amikor a legolcsóbb a jegy.

Érdemes rugalmasan, a repjegy árához alkalmazkodva véglegesíteni a szállásfoglalást is.

Általában 3-6 hónappal a tervezett indulás előtt már figyeld a kínálatot.

Fapados légitársaságnál mindig ügyeljünk a pluszköltségekre és a változó poggyászszabályokra.

Saját szervezésű autós utazás

Sokan választják az autós utazást, aminek nagy előnye, hogy sok cuccal tudunk menni és mobilak vagyunk – hátránya a parkolás és a nehezebben tervezhető költségek.

Indulás előtt érdemes tájékozódni az útdíjakkal, üzemanyagárakkal kapcsolatban.

Kapus rendszerű országokhoz (pl. Franciaország, Olaszország, Spanyolország) nagy segítség az autoroutes.fr, beírjuk az indulási és célállomást, és már ki is számolja nekünk az útdíjat, és várható üzemanyagdíjat is kalkulál.

Az autópályák melletti kutakon mindig drágább a tankolás, ezért érdemes megnézni az útvonal melletti kisebb városok árait az interneten, és kiszámolni, hogy megéri-e a pár kilométernyi kerülőt (össze lehet kötni egy kis nyújtózkodással, bevásárlással).

Nyugat-Európában parkolási díjként minimum 2-3 euró/órával kalkuláljunk, a hétvége általában mindenhol ingyenes. A pontos díjakat és parkolási zónákat szintén megtaláljuk az interneten.

Van még hely a kocsiban? Telekocsizz!

Érdemes útitársakat keresnünk és így megosztanunk a költségeket, akár az utazás egy-egy szakaszára is.

Külföldi és belföldi utazás esetén is az Oszkar.com  telekocsi szolgáltatást javasoljuk.

Így nem csak további költséget takaríthatunk meg, hanem ha szerencsénk van, épp egy helyit viszünk haza, aki útközben nagyon jó tippeket tud velünk megosztani a nyaralásunk helyszínével kapcsolatban.

Belépődíjak

Az egyik legkedveltebb módja a belépődíjakon való spórolásnak, ha olyan, általában a város nevét viselő kártyát vásárolunk, amellyel utána már nem kell újabb és újabb belépődíjat fizetnünk (és általában sorban sem kell állnunk az egyes látnivalóknál, mert külön beléptetést tesz lehetővé).

Itt érdemes azt lecsekkolni, hogy milyen múzeumokra és egyéb látványosságokra érvényes a belépő és azon látványosságok belépődíjait összeadogatva kiszámolni, ahova valóban el is akarsz menni.

Ha a különálló jegyek összköltsége alacsonyabb, mint a “korlátlan kártyáé”, akkor pénzügyi szempontból jobban megéri egyesével megvenni őket.

Alapos utánajárással találhatunk jó pár ingyenes lehetőséget is.

Vannak olyan múzeumok, amelyek bizonyos napokon EU-s állampolgároknak ingyenesek, vagy a belépőn lehet spórolni, ha pl. a várba feljutáshoz nem veszed igénybe a felvonót, hanem gyalog teszed meg az utat a bejáratig.

Ha bevállalós vagy, akkor sorban állás közben szervezhetsz magad köré egy „csoportot” is – meg lehet kérdezni a körülötted állókat, hogy van-e kedvük kedvezményesen bemenni, mivel általában 8-10 főre már lehet csoportos jegyet venni.

Tranzakciós költségek

Számoljunk a valutaváltás költségével is! Természetesen elég nehéz előre jelezni az árfolyamok ingadozását és megmondani, hogy mikor is éri meg a forintunkat beváltani a célország valutájára.

Van azonban néhány általános szabály, amivel minimalizálhatod a költségeidet:

  • általában a nagyobb városok kisebb valutaváltó irodáiban csíphetünk el egy-egy jobb ajánlatot, de
  • érdemes a valutacentrum.hu oldalon meggyőződni, hogy hol milyen az adott árfolyam azon a napon, amikor váltani akarunk.
 • igyekezzünk elkerülni a reptéri készpénzes váltást, mert sokat bukhatunk rajta.

A váltáson keletkező veszteséget bankkártya használattal “írhatod le” leghatékonyabban, de egy jó tanács: még ha megrögzött bankkártya-használó is vagy, akkor is érdemes magadnál tartanod egy kis készpénzt a célország valutájából.

Ez nemcsak biztonsági szempontból fontos, de azzal is tisztában kell lenned, hogy kártyás fizetéskor milyen kezelési költséget számol fel a bankod, és hogy milyen árfolyamokkal történik majd meg a váltás.

Ha túl magas a tranzakciós díj, akkor könnyen elmehet a réven, ami bejött a vámon

Spontán utazások

Megfelelő nyaralás tervezéssel ezek sem lesznek már annyira spontán tevékenységek, viszont azzal nehéz számolni, hogy hány esős nap lesz, amikor kénytelen vagy egy nem tervezett, zárt térben megvalósítható tevékenységet találni vagy csak egyszerűen egy olyan programra lelsz rá ott helyben, ami az adott úti cél különlegessége.

Egy kis flexibilitás a költségvetésedben viszont lehetővé teszi, hogy ezeket a spontán kalandokat is stresszmentesen élvezhesd.

Azt tanácsoljuk, hogy különíts el a büdzsén belül 10-12%-ot ilyen típusú kiadásra – ha végül nem használod fel, még mindig elköltheted másra vagy akár “haza is hozhatod”.

Étel és ital

Részben azért is utazunk egy új országba, hogy belekóstoljunk a helyi ízekbe, felfedezzük a specialitásokat.

Viszont jelentősen lefaraghatod a költségeidet, ha nem mész minden nap étterembe, hanem vagy a helyi boltból vásárolsz, vagy ha tudsz, viszel magaddal italt és alapvető élelmiszereket otthonról.

Szupermarketből vásárolva is fel tudjuk fedezni a helyi gasztronómiát: felvágott, sajt, friss péksütemény, olívabogyó, mustár vagy egy üveg bor. Az árakat tekintve vegyes kép rajzolódik ki, de egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy olcsóbban bevásároltunk külföldön, mint itthon.

Nyaralás alatt természetes, hogy el szeretnénk menni egyszer-kétszer étterembe, de ilyenkor sem árt előre tájékozódni az interneten. Előre megnézheted az étlapokat, illetve sok helyen találunk menüt is délben, ami jóval olcsóbb és általában van benne helyi specialitás is.

Mindig tájékozódj a szervizdíj kapcsán is, mert lehet, hogy már benne van a számla végösszegében, így nem szükséges borravalót adni.

Otthon felejtett tárgyak

A tervezettnél többet fogunk költeni, ha olyan dolgokat hagyunk otthon, amelyekre mindenképpen szükségünk van, hiszen így kénytelenek leszünk a nyaralás helyszínén magasabb áron beszerezni.

Ilyen leggyakoribb otthon felejtett tárgyak: tisztálkodási szerek, megfelelő ruházat és cipő, naptej, esernyő és még sok minden más.

Írj magadnak listát és menj rajta végig tételesen az indulás előtt, hogy ne kelljen “fölösleges” dolgokra költened külföldön.

Helyi közlekedés

Most talán azt gondolod magadban, “Jézusom, hát nem nyilvánvaló, hogy erre is gondolni kell”, de tapasztalataink szerint sokszor nem tulajdonítanak neki kellő jelentőséget az utazók.

Egyrészt, ha repülővel érkezel, számolnod kell a városba való bejutás költségével (különösen a fapados gépek “tesznek le” relatíve messze a városközponttól).

Itt is érdemes jó előre tájékozódni, hogy elérhető-e az olcsóbb tömegközlekedés vagy esetleg a szállásunk tud-e nekünk kedvezményesebb transzferjáratot biztosítani.

Akárhogy is dönts, alaposan mérd fel a terepet, mert a legköltségesebb az, ha nem tudod előre hogyan fogunk bejutni és a repülőtéren kell kitalálnunk ez hogyan is lehetséges.

Nem is beszélve arról a jelenségről, hogy ilyenkor gyakran hajlamosabbak vagyunk a rámenősebb cégek kocsijába/minibuszába beszállni, ezáltal viszont jóval drágábban indítjuk a nyaralásunkat, mint eredetileg terveztük..

A helyi közlekedés másik része a célállomásunk felfedezéséhez kapcsolódó utazgatás. Néha a belépődíjaknál leírt város nevével ellátott kártya a helyi tömegközlekedéshez is hozzáférést biztosít, így ezt is érdemes mérlegelnünk a kártya megvásárlásakor.

Kulcsfontosságú szempont lehet a szállás megválasztása: eleve úgy érdemes az ár-érték arányt vizsgálnunk, hogy belekalkuláljuk az esetlegesen olcsóbb, de a látnivalóktól távolabb lévő szállás költségébe az utazásokra fordítandó összeget is.

Néha érdemes lehet egy kicsivel többet költeni a szállásra, amiért cserébe viszont helyi tömegközlekedésre már nem kell költenünk, mert így gyalogtávolságra kerülünk a “lényegtől”.

Fontos még a városban található látnivalók egymáshoz való elhelyezkedésével is tisztába kerülni, hiszen ez alapján dönthető el igazán, hogy szükséged lesz-e a helyi BKV-ra vagy pl. autóbérlésre.

Sok városban a látnivalók egy kupacban vannak, de ennek az ellentétére is tudunk példákat sorolni. Például Moszkvában valószínűleg nem boldogulsz el tömegközlekedés nélkül a hatalmas távolságok miatt, de Párizsban vagy Rómában okos szállásfoglalással, csillagtúra-szerűen fedezheted fel a várost, ha bírod a sétát.

Szuvenírek

Mit ér a nyaralás szuvenírek nélkül? Mindannyian szeretnénk egy kis emléket megőrizni egy jól sikerült nyaralásról.

Mielőtt megérkezel a nyaralás helyére, érdemes limitet szabni a szuvenírre fordítható összegnek, hogy elkerüld a túlköltekezést és a fölösleges, “utólag megbántam”-típusú vásárlást.

Hogyan is tudnám én ezt a sok-sok dolgot otthon kiszámolni?

A helyi árak kiszámolásával kapcsolatban már sokféle internetes oldal nyújt segítséget:

Ezek az oldalak, illetve az előbb leírt praktikák használatával kb. egy óra alatt összeállíthatsz egy költségvetés, amelyet érdemes összevetni az 1. pontban meghatározott költségkerettel és eldönteni, hogy ténylegesen melyik úti cél nyújthatja számodra a legfelhőtlenebb kikapcsolódás élményét.

Ha igazán pontos adatokra van szükséged, márpedig az alapos nyaralás tervezéshez ez elengedhetetlen, akkor az előbb említett általánosabb árszintről tájékoztató oldalakon túli részletesebb információt kell gyűjtened.

Járd be virtuálisan úti célodat!

Egy kis kutatómunkával és/vagy Street View használatával érdemes a legfontosabb pontokat körbejárni, alapos kutatómunkát végezni:

  • Hol lehet olcsón, mégis finomat enni?
  • Hova érdemes beülni egy tikkasztó nap után? Avagy hol finom, de olcsó a sör?
  • Vannak-e szabad strandok?
 • Melyik boltba érdemes ellátogatni?

Az internet korában szinte minden népszerű üdülési célpontról találunk angol (vagy ritkábban magyar) nyelvű információt, így bőséges forrásból tájékozódhatsz már hónapokkal az utazás előtt.

Sokan Horvátországban töltik a nyaralásukat, egy bérelt házban.

Mielőtt elindultok, nézzétek meg, hol lesz a közeletekben nagyobb szupermarket. Érdemes ott előre megvenni a mindennapi élelmiszereket (tej, rágcsálnivaló, felvágottak, sajtok stb.), mert egy kis tengerparti városka közértjében akár dupla annyiért juthatunk csak hozzájuk. (Ugyanez igaz egy balatoni nyaralásra is.)

Készülj fel és csomagolj be mindent

Triviálisnak tűnhet, de a tervezés lépései között sokszor nem kap kellő figyelmet az összepakolás, amit hajlamosak vagyunk az utolsó pillanatokra hagyni.

Ebből szükségszerűen kapkodás lesz és szinte mindig otthon marad pár apróság, amiről azt gondolod, hogy majd a nyaralás helyszínén is megveheted.

Igen-ám, de ilyenkor szoktak jönni az olyan típusú kellemetlen meglepetések, mint amikor fürdőruhát kell vásárolnod strandolás előtt a parti üzletsoron (csak éppen dupla áron) vagy telefontöltő után bóklászol, amikor a telefonod 5%-os töltöttségi szinten van.

Készülj fel, biztosítsd be magad és inkább pakold tele azt a kocsit, mert rengeteg fölösleges kiadást spórolhatsz meg.

A nyaralás egyik legfontosabb ismérve az, hogy alapos felkészülés előzi meg.

A felsorolt ötleteink mögötti közös tanulság minden esetben az, hogy tájékozódjunk jó előre.

Ez alapján határozzuk meg a költségvetésünket, beszéljük át, hogy mire mennyit szeretnénk/tudunk költeni a nyaralás során.

Ne felejtsünk el az előirányzott költségekre rászámolni kb. 20-25%-ot, ennyivel ugyanis általában alulkalkuláljuk költéseinket. (És érdemes a váratlan helyzetekre is egy kis tartalékot hagyni.)

A spórolással nem az a célunk, hogy kellemetlenné tegyük a nyaralást, épp ellenkezőleg. Az a feladatunk, hogy a felesleges kiadásokat lenyesegetve a lehető legtöbb élményt hozhassuk ki a családi büdzséből.

A költségkímélő tervezés nem kínszenvedés, hanem befektetés a felejthetetlen pillanatokba. Kellemes és nyugodt nyaralást kívánunk!

“Tippek és ötletek nyaralás tervezéséhez” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.